Putna dokumenta

Biometrijski pasoš postaje obaveza svih zemalja na svetu, tek po koja zemlja ne izdaje ovu vrstu dokumenta, odnosno pasoš koji nema biometrijsku stranicu. Ovakav pasoš je gotovo nemoguće falsifikovati jer poseduje više stepena sigurnosti, a i mašine ga mogu „pročitati“, što predstavlja bržu proveru putnika koji ulaze u zemlju.

Državljani EU mogu da putuju sa ličnom kartom unutar Evrope, a građani naših prostora mogu da putuju na teritorije bivše Jugoslavije sa ličnom kartom ili pasošem, zavisno od vrste transporta (drumski, vazdušni).

Svi koji se odluče na putovanje bi trebalo da provere validnost svojih putnih isprava, pa tako za neke zemlje ne postoji mogućnost ulaska, ukoliko putni dokument ističe za 3 meseca, 150 dana ili 6 meseci.
Neke zemlje insistiraju da pasoš važi naprimer, još 6 meseci po povratku iz zemlje koja se posećuje. U Republici Srbiji, MUP nudi uslugu izdavanja pasoša po hitnom postupku.

Pasoši koji su izdati od strane Koordinacione uprave u Srbiji, podležu viznom šengen režimu. Građani kojima je pasoš izdat od strane Koordinacione uprave moraju da apliciraju za šengen vizu, a ukoliko tranzitiraju avionom preko šengen zemlje zabranjen im je izlazak iz tranzita.

Pogledaj sve vesti