Zakazivanje termina u ambasadi Nemačke

Dosta ljudi sa naših prostora ima tendenciju da traži posao u Saveznoj Republici Nemačkoj. Takođe veliki broj mladih se odlučuje za studiranje u Nemačkoj, a neki žele da spoje porodicu.
Ono što ih deli od toga je valjano popunjen odgovarajući formular, adekvatna dokumentacija I zakazani termin za predaju dokumenata.

U prošlosti je bilo dosta zloupotreba vezanih za zakazivanje termina. Pojedinci bi zauzeli termine i kasnije ih prodavali po visokim cenama. Aplikant bi dobio raniji termin, što bi neretko platio i više stotina evra, a prodavac termina se neosnovano bogatio.

Kada su zaposleni u ambasadi Nemačke shvatili kako nezakonito funkcionišu radnje vezane za zakazivanje termina, novim pristupom ovoj temi su smanjili zloupotrebu na minimum, odnosno, zloupotreba slobodnih termina je nemoguća.

Termini se zakazuju preko interneta, gde je neophodno upisati tačne tražene podatke iz pasoša, ime i prezime, e-mail adresu… Vreme čekanja na zakazani termin je, kako kažu na zvaničnom sajtu ambasade Nemačke i do 10 nedelja za određene grupe. Sva dokumenta moraju biti spremna PRE zakazanog termina. Bićete obavešteni na licu mesta ukoliko ima potrebe za dodatnim dokumentima.

Zakazivanje termina vam, ipak nije potrebno ukoliko se prijavljujete kao stipendista DAAD-a, ERASMUS-a ili nekog drugog EU stipendijskog programa, kao i ako se prijavljujete u okviru programa Triple-Win (Više informacija o ovim grupama potražite na zvaničnom sajtu nemačke ambasade!)

Pogledaj sve vesti